Diferentele dintre crosete : bambus vs. aluminiu vs. plastic

Buna
de fiecare data cand facem lucru de mana ne dorim sa fie relaxant si pentru asta vrem sa alegem cele mai bune instrumente - in aceasta postare voi vorbi despre crosete.
Crosetele sunt de multe feluri si culori, dar pentru ca la noi crosetele de bambus au intrat relativ recent as dori sa vedem cum se compara cu cele folosite de noi, din metal (inox cele subtiri, aluminiu celelalte) sau plastic / acril.

Prezentare si avantaje crosete bambus:
- crosetele de bambus sunt foarte usoare - aproape nu le simti in mana
- sunt calde, fiind din lemn nu ai senzatia de rece pe care o ai in cazul metalului. De aceea am vazut ca sunt recomandate persoanelor cu artrita
- o prietena, care croseteaza profesionist, nu ca mine, spunea ca ii place foarte mult felul in care poti "strange" cu ele
- sunt utile pentru firele alunecoase, de ex. matase
- sunt convenabile ca si pret

Dezavantaje: exista riscul ruperii si trebuie sa fim atenti la depozitare: preferabil un loc fara umezeala, si sa stea cat mai drepte, sa nu se curbeze. De obicei nu exista in marimi foarte mici pentru macrame. nu suporta bine presiunea: de ex. dintii cainelui lasa urme etc.

Prezentare si avantaje crosete din aluminiu
- de obicei sunt colorate, poti sa o identifici usor pe cea de care ai nevoie
- unele sunt cu maner pentru un confort sporit. Ba unele au chiar manerul ergonomic special pentru a nu obosi mana
- se lucreaza repede cu ele
- senzatia de rece dispare destul de rapid, mai rapid fata de inox
- sunt usurele

Dezavantaje: se pot indoi mai usor decat cele din inox, sunt mai scumpe

Crosete din plastic
- sunt usoare si simpatice, fiind translucide iar unele chiar cu sclipici in interior
- se gasesc toate marimile, pana la 10-12mm sau mai groase
-sunt ieftine

Dezavantaje: nu sunt recomandate incepatorilor care au tendinta sa le rupa, mai ales la marimile mici. Uneori necesita o pilire cu pila de unghii la imbinarile rezultate din matrita pentru a nu agata firele.


Astea ar fi in mare avantajele si dezavantajele crosetelor, e bine sa incercam cat mai multe pentru a vedea care ni se potrivesc cel mai bine. Nu in ultimul rand, as vrea sa spun ca felul crosetelor difera chiar si in cadrul acestor categorii: unele crosete sunt mai ascutite la varf, existanda riscul sa desfaca firele rasucite sau sa intre printre cele care sunt suvita, altele nu sunt atat de ascutite. Unele au aceasi grosime, altele sunt mai groase sub gatul crosetei spre palma. Nu in ultimul rand, lungimea crosetelor variaza: 13-15cm.

Daca mai aveti si alte pareri, va rog foarte frumos sa imi scrieti un comentariu. Multumesc si spor la lucru!

 crosete din plastic
 crosete din aluminiu cu maner
crosete din bambus

2 comentarii: